woensdag 15 oktober 2014

Android vs. iOS vs. Windows Phone

Er zijn in Nederland maar 3 bekende softwareleveranciers voor smartphones, dit zijn Google met Android, Apple met iOS en Microsoft met Windows Phone. Maar wat zijn eigenlijk de kenmerken en grootste verschillen in de software?

http://touchfm.org/wp-content/uploads/2013/12/Android-logo.png

Android
Android is het meest gebruikte besturingssysteem op de wereld, het wordt gebruikt door fabrikanten van bekende merken als: Samsung, HTC, Sony, Huawei en nog veel meer ander fabrikanten. Android is in 2005 opgekocht door Google en sinds toen enorm hard gegroeid tot het grootste besturingssysteem voor smartphones. Dit is ook de reden dat Android vol zit met Google Applicaties, de Google Play Store bevat inmiddels meer dan 1.000.000 apps die u kunt installeren op uw smartphone! Android staat erom bekend dat er veel ontwikkelaarsmogelijkheden zijn met de software! In Nederland heeft Android ongeveer 55% van de markt in handen.


http://newground.mobi/files/ios_button_big.pngiOS
Het besturingssysteem wat je op alle Apple smartphones zal vinden is iOS, dit is een zelf ontwikkeld besturingssysteem van Apple. Apple noemt het systeem: 'Het meest geavanceerde mobiele besturingssysteem ter wereld. In zijn meest geavanceerde vorm.' Het is duidelijk te zien dat bij de software van Apple veel tijd wordt gestopt in het design ervan. Apple heeft ongeveer 1.000.000 apps die zij aanbieden in de App Store. Het is een gebruiksvriendelijke interface met wat beperkte ontwikkelaarsmogelijkheden. Apple heeft in Nederland ongeveer 40% van de markt in handen. 


Windows Phone

Het minst bekende maar steeds meer opkomende Windows Phone is vooral geliefd om zijn makkelijke koppelingen met Microsoft producten en applicaties. Het is pas sinds 2011 op de Nederlandse markt verkrijgbaar, het is erg onderscheidend van andere besturingssystemen. Windows Phone werkt met aanklikbare tegels op het scherm, ook heeft Microsoft er voor gekozen om applicaties met hetzelfde thema in een 'hub' te stoppen. Een themagerichte tegel bijvoorbeeld 'Personen', hieronder vindt je alle contacten van al je sociale netwerken en natuurlijk je telefoonnummers. Op de Nederlandse markt is Windows Phone erg klein, ze hebben slechts 1% van het marktaandeel in handen. 



Wat zijn de grootste verschillen?
Het grootste verschil is het bedieningsgemak, sommigen zweren bij iOS van Apple en anderen kunnen daar weer totaal niet mee werken. Een ander groot verschil is de vrijheid van het zelf instellen van bepaalde zaken. Met een Android toestel heb je veel vrijheid om zelf je toestel in te delen, dit is bij een iOS- of Windows Phone toestel veel minder. Een ander -voor veel een belangrijk- verschil is dat een Android en Windows Phone slechte privacy instellingen hebben, de applicaties kunnen je overal volgen, bij iOS kun je per app aangeven welke privacy instellingen je wilt. Windows Phone staat eigenlijk nog in de kinderschoenen vergeleken met Android en iOS, deze software wordt iedere update weer toegankelijker en uitgebreider. 


Voordelen

Android: veel mogelijkheden binnen de software, veel apps integratie met Google

iOS: beschermd platform, goede beveiliging, makkelijke bediening, integratie met iCloud

Windows Phone: Tegels & hubs, bediening, aanbod toestellen, integratie met Microsoft


Nadelen

Android: weinig beveiliging, bediening soms onoverzichtelijk, elk merk ander soort Android

iOS: interface niet aanpasbaar, stijve software, alleen mogelijk op iPhone, prijs

Windows Phone: interface niet aanpasbaar, weinig apps, wordt weinig gebruik van gemaakt.


Ik heb jullie wat meer inzicht gegeven in de software en de voor- en nadelen, heb je nog verdere vragen over de software? Zet het in een reactie hieronder, of mail mij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten